Het traject
Het traject bestaat uit 9 maandelijkse live bijeenkomsten en 9 tussentijdse online verdiepingsmomenten. Het is mogelijk om een deel van het hele traject te volgen, zie hieronder naar de uitleg over de modules.
Tijdens de live bijeenkomsten komen er mensen aan het woord die vanuit inzicht en praktische levenservaring een thema uitdiepen. Er wordt aanvullend een oefening gedaan die thuis verder uitgewerkt kan worden. We gaan samen in proces en onderzoeken hoe de inzichten ons dagelijks leven kunnen beïnvloeden en bevruchten. In de namiddag is er ruimte voor uitwisseling en verdieping aan de hand van verschillende kunstzinnige en sociale methodieken.
De online momenten vinden één avond per maand plaats en zijn bedoeld om met de deelnemers en de spreker uit te wisselen over de oefening en hoe dit landt in het dagelijks leven. Er wordt ingegaan op vragen en indien nodig worden verdere mogelijkheden tot integreren aangereikt.
Modules
Dit jaartraject is vormgegeven in 3 modules van telkens 3 bijeenkomsten.
De drie modules vormen een geheel, toch zijn de modules ook op zichzelf staand. Hierdoor is het perfect mogelijk om slechts één of twee modules te volgen.
Module 1: Mens zijn
In de eerste module gaan we op zoek naar wat het betekent om mens te zijn. Hoe kunnen wij ziekte benaderen als kans en wat kunnen wij zelf bijdragen aan onze gezondheid? Hoe kunnen we een gezond(er) mens zijn en worden? Wat kunnen we doen voor onze fysieke en geestelijke vitaliteit? We onderzoeken de invloed van onze omgeving en voeding op onze gezondheid en gaan verder in op de levendigheid van ons voedsel. Ook gaan we aan de slag met het motief van de vrijheid en hoe wij onszelf als mens kunnen ontdekken.
Data, sprekers en inhouden
- 23 sept. 2023: Op zoek naar de bronnen van ziekte en gezondheid
Luc Vandecasteele - 28 okt. 2023: Vrijheid en openbaring: de ontdekking van onszelf
Mathijs van Alstein - 25 nov. 2023: Voeding leeft
Petra Essink - Online momenten: 4 oktober 2023, 8 november 2023 & 6 december 2023
Locatie: Steinerschool Skellig Michaël, Lamorinierestraat 231A, 2018 Antwerpen
Module 2: Mens-zijn in ontwikkeling
In de tweede module gaan we aan de slag met het thema ‘ontwikkeling’. Wat past er bij de hedendaagse ontwikkelingsweg? In deze tijd heeft ieder mens zich uiteen te zetten met bepaalde angsten. Hoe kunnen we dan toch in beweging komen zodat andere perspectieven zich kunnen openen? Welke zijn onze eigen motieven en tot welke geestesstromingen behoren zij? En wat is het belang van zelfkennis om tot goede samenwerking te komen?
Een andere manier tot zelfkennis is het mediteren. We leren over het hoe, wat en waarom van de antroposofische meditatieweg.
Data, sprekers en inhouden
- 16 dec. 2023: Angsten omvormen tot inzicht, hoop, moed en mededogen
Ad & Henriette Dekkers - 27 jan. 2024: Zelfkennis, sleutel tot samenwerking
Mattias Goderis - 24 feb. 2024: Meditatie
Bart Vanmechelen & Ineke Van den Bosch - Online momenten: 27 dec. 2023, 7 feb. & 6 maart 2024
Locatie: Steinerschool Gent, Kasteellaan 54, 9000 Gent
Module 3: Mens-zijn in de wereld
In de derde module ligt de focus op samenleving en maatschappij. We gaan aan de slag met grotere samenhangen. Zo onderzoeken we wat het hogere doel van Europa kan zijn en hoe we dit samen kunnen realiseren. Slagen we erin als Europa het midden te bewaren tussen Oost en West? We buigen ons over de toekomst van de aarde en welke rol wij als mensen kunnen oppakken. We leren meer over de werkzaamheid van wetenschap en techniek en welke invloed zij hebben op de mensheid.
Data, sprekers en inhouden
- 30 maart 2024: Europa een gemeenschap als organisme of organisatie? Of beide?
Christine Gruwez - 27 april 2024: Toekomst van de aarde
Bastiaan Baan - 25 mei 2024: Wetenschap, techniek & transhumanisme
Jesse Mulder - Online momenten: : 10 april, 8 mei & 5 juni 2024
Locatie: Steinerschool Skellig Michaël, Lamorinierestraat 231A, 2018 Antwerpen